×

Myopie controle

Myopie controle verwijst naar het proces van het monitoren en beheren van bijziendheid (myopie) bij individuen. Bijziendheid is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij mensen dichtbij objecten scherp kunnen zien, maar moeite hebben met het scherp zien van objecten in de verte.

Maak afspraak

Wat is een myopie controle?

Bij een myopie controleonderzoek worden verschillende stappen genomen om de progressie van bijziendheid bij een persoon te beoordelen en te beheersen. Dit kan onder andere het meten van de huidige mate van bijziendheid omvatten, evenals het beoordelen van andere oogparameters zoals de lengte van het oog en de gezondheid van het netvlies.

Op basis van de bevindingen kan de opticien passende maatregelen voorstellen om de progressie van bijziendheid te vertragen of te beheersen. Dit kan onder andere het voorschrijven van speciale brillenglazen of contactlenzen omvatten, zoals multifocale lenzen of orthokeratologie lenzen die het oog overdag tijdelijk afvlakken. Daarnaast kan de opticien ook advies geven over levensstijlveranderingen, zoals het beperken van schermtijd en buitenactiviteiten stimuleren, aangezien deze factoren verband kunnen houden met bijziendheid bij kinderen.

Het doel van dit onderzoek

Het doel van myopie controle is om de progressie van bijziendheid te vertragen, omdat hogere niveaus van bijziendheid geassocieerd kunnen worden met een verhoogd risico op oogcomplicaties zoals glaucoom, netvliesloslating en maculadegeneratie op latere leeftijd.

Het is belangrijk op te merken dat myopie controle een continu proces is dat regelmatige follow-up en aanpassingen kan vereisen naarmate de bijziendheid vordert.