Lange Vorststraat 57    •    4461 JM Goes

Glaucoom

Wat is Glaucoom?

Glaucoma grphcGlaucoom is de aandoening waarbij de oogzenuw afsterft. Hoe en waarom dit gebeurt is tot op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Wel is zeker dat verhoogde intra-oculaire druk een link heeft met glaucoom, zo niet de oorzaak is voor het afsterven van de oogzenuw. Glaucoom is een van de meest voorkomende redenen voor blindheid in Amerika.

 

Soorten Glaucoom

Soorten Glaucoom

Primair Glaucoom:
Is de vorm zonder duidelijk aanwijsbare reden. Dit is het type wat het meeste voorkomt (ongeveer 80%).

Secundair Glaucoom:
Ontstaat door een andere oogaandoening zoals een trauma, ontsteking of andere aandoening.

Acuut Glaucoom:
Ontstaat door een blokkade in het afvoersysteem voor het kamerwater, hierdoor loopt de oogdruk plotseling enorm op. Dit gaat gepaard met veel pijn en slecht zicht.

Risicofactoren

Risicofactoren

Er zijn een aantal factoren die het risico op glaucoom verhogen.

  • Verhoogde Oogdruk
  • Afrikaans of Aziatische afkomst
  • 40 jaar of ouder
  • Glaucoom in de Familie
  • Oogzenuw veranderingen
  • Cornea dikte (gebleken uit recent onderzoek)

Onderzoek

Onderzoek

Oogdrukmeting
De oogdrukmeting kan op verschillende manieren gedaan worden. Wij van Eijsermans Optiek & Optometrie werken met drie verschillende methoden. In eerste instantie werken we met de Non-contact tonometer, oftewel het luchtplofje. Daarnaast kunnen we de applanatie tonometrie meting dmv. de Goldmann tonometer doen of gebruiken we de I-Care tonometer.

Netvliesbeoordeling
Het netvlies wordt beoordeeld of er geen afwijkingen te zien zijn. Met name de oogzenuw wordt goed beoordeeld, omdat daar glaucoomveranderingen het beste te zien zijn.

Gezichtsveld-meting
Het gezichtsveld wordt bij glaucoom aangetast. Hierdoor is een gezichtsveld meting van groot belang. Bij Eijsermans Optiek & Optometrie gebruiken wij de FDT Gezichtsveld screening. Een echte meting wordt indien nodig in het ziekenhuis gedaan.

Gonioscopie
Bij Gonioscopie wordt de voorste oogkamer beoordeelt. De voorste oogkamer is van essentieel belang bij de afvoer van kamerwater. Bij deze test kijken we naar de ruimte die er is tussen de iris en de cornea. Als deze ruimte te klein is kan er ‘gesloten kamerhoek glaucoom’ ontstaan.

De Behandeling

De Behandeling

Meestal bestaat de behandeling uit het voorschrijven van oogdruk verlagende oogdruppels. Soms wordt er gekozen voor een laserbehandeling, waarbij er een opening wordt gemaakt in de iris. Het kamerwater kan dan makkelijker wegstromen.
Een operatie behoort ook tot de mogelijkheden. Er kan gekozen worden voor een cataract operatie bij hoge plus sterktes. Doordat de lens bij mensen met een hoge plus vaak dikker is dan gemiddeld kan een dunnere lens er voor zorgen dat het kamerwater gemakkelijker wegstroomt. Ook een operatie waarbij er een soort luikje (trabeculetcomie) wordt gemaakt is een mogelijkheid.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Bron foto: http://www.tedmontgomery.com/the_eye/eyephotos/index-grphc.html