Lange Vorststraat 57    •    4461 JM Goes

Contactlenzen

Wie wil er nu niet het beste van twee werelden ?

Samen met onze lenspartner LensOnline bieden wij vakkundige oogzorg in combinatie met interessante (scherpe) prijzen. Dit geldt voor een groot deel van de hedendaagse disposable dag- en maandlenzen. De samenwerking met LensOnline biedt jouw als klant ook de mogelijkheid om je (online) lensbestelling naar je op te sturen. Wij blijven een regelmatige oog- en contactlenscontrole adviseren. Onze oog- en contactlenscontroles zijn zorgvuldig en bieden u zekerheid over de juiste lenskeuze. Wij volgen nauw de ontwikkelingen op de markt en door regelmatig deelnemen aan workshops van LensOnline EyeSchool Academy zijn we up to date …

Vormstabiele/harde contactlenzen

De vormstabiele (vroeger harde) contactlens kennen we het langst. Door ontwikkelingen in de materialen waaruit de contactlens bestaat en de verbeteringen in het design van de lenzen is het woord harde lens veranderd naar vormstabiele lens. Aanmeting van vormstabiele lenzen vraagt meer kennis en vaardigheid dan het aanmeten van een zachte lens. Deze vormstabiele lens moet goed aangepast zijn aan de bolling van de voorkant van het oog (het hoornvlies). Daarom zal een aanmeting van vormstabiele lenzen ook meer tijd in beslag nemen.

De cliënt moet in het begin wel wennen aan het dragen van de vormstabiele lenzen. De gewenningstijd is dan ook langer dan bij de zachte lenzen. In het begin voelt de cliënt de lenzen op het oog bewegen, maar op een gegeven moment verbetert het draagcomfort aanzienlijk. Wel blijft men bij het dragen van de vormstabiele lenzen het goed voelen als er een vuiltje onder zit. De gemiddelde vormstabiele lens gaat over het algemeen ongeveer 3 jaar mee. Bij zeer hoog zuurstofdoorlatende materialen is de vervangingstermijn korter. De lenzen moeten vervangen worden omdat ze dan vaak bekrast zijn, minder goed bevochtigen en/ of minder comfortabel gaan zitten. Uiteraard kan het ook zijn dat de lenssterkte moet worden aangepast.In principe kunnen alle sterkteafwijkingen met een vormstabiele lens gecorrigeerd worden.

Zachte contactlenzen

De zachte lenzen hebben de afgelopen jaren net als de vormstabiele lenzen veel ontwikkelingen doorgemaakt op het gebied van lensmateriaal en design. Waar met de oudere type lenzen nog veel problemen waren met de zuurstofdoorlaatbaarheid naar het oog, is dat met de huidige generatie lenzen vrijwel geen probleem meer. Zeker met de komst van de siliconen hydrogel lenzen is de zuurstofvoorziening van het oog achter de lens enorm verbeterd.

De vervangingsfrequentie van zachte lenzen was in het verleden 1-2 jaar. Dit bleek zowel voor de zuurstofdoorlaatbaarheid als voor de hygiëne van de lens onvoldoende te zijn. Daarom tref je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar maandelijks, wekelijks en zelfs dagelijks te vervangen zachte lenzen. Het wennen aan daglenzen en maandlenzen gaat erg snel zodat ze al gauw comfortabel op het oog zitten. Zachte lenzen zijn groter dan de normale vormstabiele lenzen zodat er vrijwel geen vuiltjes onder de lens terecht kunnen komen. Verder zijn zachte lenzen uitermate geschikt voor sporten.Een zachte lens kan een groot bereik aan brilsterkte corrigeren, maar bij gecompliceerdere sterktes (bijv. hoge cilindersterktes) zal een vormstabiele lens aangemeten moeten worden.

Siliconehydrogel lenzen

Siliconehydrogel lenzen, Ook al valt deze lens onder de zachte lenzen, toch verdient het een aparte uitleg.

Siliconehydrogel lenzen zijn de nieuwste generatie zachte lenzen. Deze lenzen laten heel veel zuurstof door naar het oog. Gemiddeld zo’n zes keer meer dan gewone zachte lenzen. Deze lenzen zijn geschikt voor mensen die de lenzen erg lang op de dag in hebben of gauw last van rode ogen met de normale zachte lenzen hebben.Siliconehydrogellenzen kunnen zelfs dag en nacht ingehouden worden, maar dit moet dan eerst goed worden onderzocht door de optometrist of contactlensspecialist. Als de ogen er geschikt voor zijn kan men ze zelfs 30 dagen en nachten aan een stuk door dragen.

Multifocale contactlenzen

Multifocale contactlenzen zijn speciaal voor de mensen die een leessterkte nodig hebben.

Een design van een zachte lens met leesgedeelte

Dit type lens is zowel in de vormstabiele als in de zachte variant beschikbaar. In de contactlens zit een leesgedeelte verwerkt zodat de lensdrager van veraf tot dichtbij goed kan kijken. De optometrist of contactlensspecialist kan bepalen welke type multifocale lens voor de cliënt beschikbaar en geschikt is.

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn vormstabiele lenzen die je alleen maar ’s nachts draagt.

Scleralenzen

Scleralenzen zijn grote vormstabiele contactlenzen (diameter 22 mm. ) Deze lenzen maken niet alleen contact met het hoornvlies maar voornamelijk met het oogwit. Dit type lens wordt o.a. gebruikt om de hoornvliesaandoening keratoconus te corrigeren.