×

Staar (cataract)

Bijna iedereen krijgt op een bepaald moment te maken met staar, maar wat is het precies? Staar is een oogaandoening waarbij de ooglens troebel wordt. Dit leidt tot een geleidelijk verlies van helder zicht.

Maak afspraak

Wat is staar?

Staar, ook wel cataract genoemd, verwijst naar het vertroebelen van de ooglens. Het komt meestal voor bij ouderdom, maar kan ook op jongere leeftijd optreden, zelfs aangeboren. Er zijn verschillende soorten staar, waaronder kerncataract die in het midden van de lens ontstaat met veroudering, corticaal cataract met spakenachtige vertroebelingen in de cortex van de lens, en subcapsulair cataract dat in de kapsels van de lens voorkomt en vaker voorkomt bij mensen met diabetes of het gebruik van steroïde-medicatie.

Bij Eijsermans kan onze optometrist uw ogen controleren op staar en indien nodig een verwijzing naar een oogarts voor u regelen.

Symptomen

1. Troebel of wazig zicht: Het zicht wordt geleidelijk aan troebel of wazig, waardoor het moeilijk wordt om details en scherpe contouren waar te nemen.

2. Verminderd contrast: Personen met staar ervaren vaak een afname in het contrast van wat ze zien. Hierdoor kunnen kleuren en patronen minder duidelijk worden onderscheiden.

3. Verhoogde gevoeligheid voor licht: Staar kan leiden tot overgevoeligheid voor fel licht. Het kan moeilijk zijn om bijvoorbeeld in fel zonlicht te kijken of om goed te zien in situaties met tegenlicht. Kleurvervormingen: Sommige mensen met staar merken dat ze kleuren anders waarnemen dan voorheen. Kleuren kunnen doffer of geliger lijken dan normaal.

4. Verminderd nachtzicht: Staar kan het moeilijker maken om 's nachts goed te zien. Activiteiten zoals autorijden bij weinig licht kunnen lastig worden vanwege verminderd zicht en halo's rondom lichtbronnen.