×

Prisma

Prismaglazen zijn speciale brillenglazen die zijn ontworpen met een prismatische correctie. Ze bevatten een dunne, driehoekige prismatische lens die het licht buigt en de kijkhoek van het oog verandert.

Maak afspraak

Wat zijn prismaglazen?

Prismaglazen worden voorgeschreven aan patiënten die problemen hebben met de oogstand of dubbelzien. In de functionele optometrie worden prismatische glazen vaak gebruikt om de samenwerking tussen de ogen te verbeteren. Deze glazen verplaatsen het beeld op het netvlies naar de juiste positie, waardoor het weer als één enkel beeld wordt waargenomen. Prismaglazen kunnen ook worden gebruikt bij mensen met een beperkt gezichtsveld, waarbij het beeld naar een deel van het gezichtsveld wordt verplaatst waar ze nog wel kunnen zien.

Symptomen

1. Dubbelzien (diplopie): Het zien van twee afzonderlijke beelden in plaats van één, wat kan leiden tot verwarring en verminderde diepteperceptie.

2. Problemen met oogstand: Ogen die niet goed op elkaar zijn afgestemd, wat kan resulteren in scheelzien (strabisme) of een afwijkende oogstand.

3. Vermoeidheid van de ogen: Snel vermoeide, branderige of gespannen ogen, vooral na visuele taken zoals lezen, werken op een computer of autorijden.

4. Visuele ongemakken bij het focussen: Moeite met het scherpstellen of behouden van een helder beeld, wat kan leiden tot wazig zicht, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid.