×

Oudziend (presbyopie)

Oudziendheid, ook bekend als presbyopie. Het wordt gekenmerkt door moeite om tijdens het lezen een scherp beeld te krijgen, omdat het vermogen van het oog om scherp te stellen (accommoderen) afneemt naarmate men ouder wordt. Dit probleem kan gecorrigeerd worden met behulp van een leesbril of de juiste leessterkte in de bril of contactlenzen.

Maak afspraak

Wat is presbyopie?

Oudziendheid is een veelvoorkomende oogafwijking die meestal optreedt vanaf het veertigste levensjaar. Het is een natuurlijk gevolg van veroudering waarbij het oog moeite heeft om scherp te stellen op nabije objecten, zoals bij het lezen of werken op een korte afstand. Dit komt doordat de flexibiliteit van de ooglens afneemt, waardoor het accommodatievermogen om dichtbij scherp te stellen vermindert. Oudziendheid kan gecorrigeerd worden met behulp van een leesbril, multifocale brillenglazen of contactlenzen met een juiste leessterkte.

Symptomen

1. Moeite met scherpstellen van nabije objecten: Personen met oudziendheid ervaren vaak problemen bij het lezen van kleine letters, het bekijken van telefoon- of computerschermen op korte afstand, of bij fijn werk waarbij details van dichtbij belangrijk zijn.

2. Vermoeide ogen: Het voortdurend aanspannen van de oogspieren om het beeld duidelijk te zien van dichtbij kan leiden tot vermoeidheid en een zwaar gevoel in de ogen, vooral na langdurige nabij werkzaamheden.

3. Wazig zicht op nabije afstand: Personen met oudziendheid merken vaak dat het zicht op korte afstand wazig of onscherp wordt, wat het lezen bemoeilijkt.

4. Noodzaak van armverlenging: Mensen met oudziendheid hebben soms de neiging om hun leesmateriaal verder van zich af te houden of hun armen te strekken om het beeld duidelijker te maken.