×

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij het centrale gedeelte van het netvlies geleidelijk aan wordt aangetast, wat resulteert in een progressief verlies van scherp, centraal zicht.

Maak afspraak

Wat is maculadegeneratie?

Dit is in eenvoudige bewoordingen de slijtage van het centrale gedeelte van het netvlies. Het komt meestal voor op latere leeftijd en de patiënt merkt geleidelijk aan achteruitgang van het centrale zicht. Er kunnen ook vertekeningen (metamorfopsie) optreden, waarbij rechte lijnen door de patiënt als krom of gegolfd worden waargenomen. Een optometrist kan dit testen met behulp van een Amsler-kaart.

Er zijn twee vormen van maculadegeneratie: de droge en de natte vorm. De droge vorm is een langzaam progressieve variant zonder behandelingsopties. De natte vorm daarentegen is snel progressief, waarbij pogingen worden gedaan om de voortgang te stoppen door middel van medicijnen die rechtstreeks in het oog worden toegediend, zoals Avastin® of Lucentis®. Soms kunnen ook laserbehandelingen of fotodynamische therapie overwogen worden als mogelijke behandelmethoden.

Symptomen

1. Verminderd centraal zicht, waardoor het moeilijk wordt om details scherp te zien.

2. Wazig of vervormd zicht in het centrale gezichtsveld.

3. Donkere vlekken of blinde vlekken in het gezichtsveld.

4. Verminderd contrast en kleurwaarneming.

5. Moeite met lezen, schrijven en herkennen van gezichten.

6. Problemen bij het aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden.