×

Fixatie disparatie & wazig zien

Fixatie disparatie verwijst naar een visuele aandoening waarbij de ogen niet goed samenwerken bij het fixeren op een specifiek punt. Het treedt op wanneer de beelden die door elk oog worden waargenomen, niet nauwkeurig worden gecoördineerd en geïntegreerd in de hersenen.

Maak afspraak

Wat is fixatie disparatie?

Wanneer je naar iets kijkt, is het belangrijk dat beide ogen gericht zijn op hetzelfde punt. Als dit niet goed gebeurt, wordt dit fixatie disparatie genoemd, waarbij de beelden van beide ogen niet goed kunnen samensmelten in de hersenen, wat resulteert in een onduidelijk zicht. Dit kan leiden tot wazig zicht en rusteloos gedrag.

Fixatie disparatie is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij dyslexieonderzoeken, omdat het zeer waarschijnlijk is dat iemand met fixatie disparatie onterecht als dyslectisch kan worden beschouwd.

Symptomen

1. Dubbelzien: Het zien van twee beelden in plaats van één, wat kan leiden tot verwarring en vermoeidheid van de ogen.

2. Wazig zicht: Het beeld kan vaag of onscherp lijken, zelfs wanneer de ogen goed gecorrigeerd zijn met een bril of contactlenzen.

3. Vermoeidheid bij het lezen: Het lezen kan moeilijk zijn en snel tot vermoeidheid leiden, zelfs na korte periodes van lezen.

4. Hoofdpijn: Sommige mensen ervaren hoofdpijn, vooral na visuele taken die veel inspanning vereisen.

5. Onrustig gedrag: Bij kinderen kan fixatie disparatie zich uiten in onrustig gedrag, moeite met concentratie en verminderde schoolprestaties.