×

Cilinder (Astigmatisme)

Bij astigmatisme heeft het oog niet in alle richtingen dezelfde kromming, waardoor een cilindercorrectie nodig is in de bril of contactlenzen. Hierdoor wordt het beeld niet gelijkmatig op het netvlies geprojecteerd, wat resulteert in een onscherp beeld, zoals letters met een schaduw. Astigmatisme komt vaak voor in combinatie met bijziendheid of verziendheid.

Maak afspraak

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij het hoornvlies of de ooglens een onregelmatige kromming heeft. In plaats van een glad oppervlak hebben ze meer een vorm van een rugbybal in plaats van een voetbal. Hierdoor wordt het licht niet gelijkmatig gebroken en ontstaat er onscherp zicht. Astigmatisme kan op elk moment in het leven ontstaan. Sommige mensen worden ermee geboren, dit wordt aangeboren astigmatisme genoemd. Het kan ook later in het leven ontstaan als gevolg van oogletsel, oogziekten, oogoperaties of andere medische aandoeningen. Het kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen.

Symptomen

1. Onscherp zicht: Personen met astigmatisme ervaren vaak onscherpte of vervorming van het zicht, zowel van dichtbij als van veraf. Het kan lijken alsof objecten wazig, vervormd of verdraaid zijn.

2. Verstrooid of vermoeide ogen: Astigmatisme kan leiden tot vermoeide ogen na langdurige visuele activiteiten, zoals lezen of werken op een computer. Personen kunnen ook merken dat ze zich meer moeten inspannen om objecten scherp te zien.

3. Hoofdpijn: Het onjuist focussen van de ogen als gevolg van astigmatisme kan leiden tot hoofdpijn, vooral na langdurige visuele inspanning.

4. Verhoogde lichtgevoeligheid: Sommige mensen met astigmatisme ervaren overgevoeligheid voor licht (fotofobie) of ongemak bij fel licht, wat kan leiden tot het knijpen van de ogen of het vermijden van goed verlichte omgevingen.