×

Bijziend (myopie)

Bijziendheid, ook bekend als myopie, treedt op wanneer iemand moeite heeft om scherp te zien in de verte, maar goed kan zien van dichtbij. Dit komt doordat het beeld vóór het netvlies wordt geprojecteerd in plaats van erop. Een bril of contactlenzen met een minsterkte worden gebruikt om dit probleem te corrigeren.

Maak afspraak

Wat is myopie?

Myopie is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij mensen moeite hebben om scherp te zien in de verte, terwijl het zicht van dichtbij meestal wel goed is. Bijziendheid treedt op wanneer het oog te lang is of de ooglens te sterk is, waardoor het beeld vóór het netvlies wordt geprojecteerd in plaats van erop. Het kan op elke leeftijd optreden, maar het begint vaak tijdens de kindertijd of adolescentie en kan zich verder ontwikkelen tot de volwassenheid.

Symptomen

1. Moeite met scherpstellen in de verte: Personen met bijziendheid ervaren vaak onscherp zicht bij het kijken naar objecten op een afstand, zoals het lezen van verkeersborden of het herkennen van gezichten in de verte.

2. Knijpen of fronsen: Om duidelijker te zien, kunnen mensen met bijziendheid onbewust hun ogen samenknijpen of fronsen, wat kan leiden tot vermoeidheid of spanning rond de ogen.

3. Hoofdpijn: Langdurige inspanning om objecten in de verte scherp te zien, kan leiden tot hoofdpijn, vooral na een periode van visuele inspanning, zoals langdurig lezen of werken op een computer.

4. Moeite met zien bij weinig licht: Bijziendheid kan gepaard gaan met een verminderd zicht bij weinig licht, wat kan resulteren in problemen bij nachtelijk autorijden of in donkere omgevingen.